vasárnap, 25 február 2018

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

Viszonteladói kapcsolat

 

 

Öko (zöld) mosogatószer-dilemma

 

Modern világunkban számtalan mesterséges anyag vesz körbe minket. Jelenlétüket már megszoktuk, észre sem vesszük. Mesterségesek az épületeink anyagai, többnyire a bútoraink, a használati tárgyaink, a háztartási szereink, de még az ételeink is.

Lehet, hogy fel sem tűnik ez a tény számunkra, de szervezetünk legtöbbjükre idegen anyagként reagál. Ebben a világban olyan terméket alkotni, ami egyszerre természetes, mégis megfelel e modern világ elvárásainak, nem könnyű. Életünk minden szegmense speciális igényeket támaszt az ipar számára. Szervezetünk igénye viszont gyakran ezzel ellentétben áll. Egy öko, szervezetbarát tisztítószernek mindkét oldalt figyelembe kell vennie. Számos modern tisztítószer elsődleges szempontja a látványos tisztítás, de bármilyen áron. Itt nem is annyira a hatékonyság, mintsem az számít, hogy vásárlójuk mit tapasztal. Ha egy mosogatószernél az edény csillog, akkor azt hihetjük, hogy nagyon tiszta.

Ha kezünk bőre a mosogatás után selymes érintésű, azt gondolhatjuk, hogy jót tett neki és nem volt káros. Ha a mosogatószernek kellemes, mondjuk valamilyen déligyümölcsre emlékeztető illata van, ez is hozzájárul a tisztaság élményéhez. Számos kémiai anyag létezik, ami ezeket és sok más hatást előidéz, félrevezetve minket. Ezek mögött valójában az ipar igényei állnak, hiszen az ipar eladni akarja a terméket és elsősorban ez vezeti.

Ehhez sorra veszi a vásárlók elvárásait és azokat esetleg eltorzítva, felnagyítva, illetve mesterséges igényeket kreálva reklámozza termékeit. Az ipar igénye az is, hogy minél többet adjon el egy termékből. Ehhez egyik trükkje az olcsó ár. Ez sok vásárló számára nagy csábító erő. Tény, hogy ha egy vásárló minél inkább törekszik az alacsony árra, többnyire annál kevésbé veszi figyelembe egy termék összetevőit, káros hatásait.

Szervezetünk igényei egészen mások. Immunrendszerünk a legkisebb mennyiségű testidegen anyagra is reagál. A mesterséges kemikáliák hosszabb idő után allergiás reakciókat, majd komolyabb elváltozásokat is előidézhetnek. Ez azonban gyakran olyan hosszú idő alatt történik meg, hogy nem tudatosul bennünk a kiváltó ok. Mindez fokozottan érvényes a mosogatószerek széles skálájára. A háztartási szereket kategorizálhatjuk aszerint, hogy milyén közvetlenül kerülnek kapcsolatba szervezetünkkel. A mosószerek maradványai ruháink és ágyneműink révén, illetve az illatszerek a bőrünkkel érintkeznek. A kozmetikai szerek némelyike érintkezik a száj nyálkahártyával, vagy a szem környékén érzékenyebb részekkel. A fogkrém egészen a szájba kerül, de nem nyeljük le. Azonban a mosogatószer maradványai rajta maradhatnak az edényen. Márpedig egy kicsi többnyire rajta marad, hiszen, hogy teljesen eltűnjön az edény felszínéről akár tíz öblítésre is szükség lehet. Ezt kevesen tartják be. A mosogatógépekben pedig a vegyszeres víz párája csapódik le vissza az edényekre. Emiatt, a tálakra kerülő étel révén egészen szervezetünk belsejébe kerülhetnek anyagai. Ezért különösen fontos, hogy milyen mosogatószert használunk.

A testbarát, öko mosogatószer jó zsíroldó hatással kell rendelkezzen, hiszen a modern konyha (sajnos) többnyire zsírszennyeződéseket hagy maga után. El kell távolítsa az egyéb ételmaradékokat és azokat a mikroszkopikus élősködőket, melyek az ételek tányérra kerülése után, már egész hamar elkezdenek megjelenni a levegőből az étel és a tálak felszínén. Illetve azokat a baktériumokat, amelyek az étkezők szájából például az evőeszközökre kerülnek. Egyúttal a víz jól kell oldja, hogy az öblítéskor ne maradjon a tányérokon. Mindezek mellett a jó, ha a bőrt kíméli és ha egészen kis mennyiségben is a szervezetbe kerül, akkor is ártalmatlan. Illatanyagai pedig természetesek kellenek legyenek, hiszen ezeket be is lélegezzük. Ne tartalmazzon olyan, akár bőrön át felszívódó tartósítószereket, melyek károsak, akár rákkeltőek. A szennyvízbe kerülve ne legyen káros a természetnek. Koncentrált legyen, hogy minél kevesebb csomagoló anyagot pazaroljunk el általa.  Kevés ilyen mosogatószert találunk, de kivételek vannak azért, például a SONETT  vagy a SODASAN márka. A Sodasan ÖKO folyékony mosogatószer, dermatológiailag tesztelt, nem tartalmaz kőolaj származékokat (mint sok más öko tisztítószer gyártó) kizárólag natúr növényi alapú, vegán termék. E kivételes öko mosogatószer minden fent említett kritériumoknak megfelel és biztonságosan, hatékonyan használható a tudatos háztartásban.