vasárnap, 25 február 2018

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

Viszonteladói kapcsolat

 

 

Mérgező vagy természetes anyagok?

 

 

1988-ban az amerikai OSHA (Occupational Safety & Health Administration) laboratóriumában végeztek egy kutatást, ahol egészségbiztonsági szempontból vizsgálták a kozmetikumokban található 3000 leggyakrabban előforduló hatóanyagot. Az eredmény a következő megdöbbentő adatokkal szolgált. Tudományos ténynek számít, hogy a bőrön át kétszer olyan könnyen szívódnak fel a veszélyes anyagok, mint a tápcsatornán keresztül, így egyáltalán nem mindegy, hogy mit kenünk magunkra tisztálkodás vagy szépítkezés során.

(A hatóanyagok: 884 súlyosan mérgező, 218 meddőséghez vezethet, 314 biológiai elváltozásokat okozhat, 146 daganatokat okozhat, és 376 bőr és szemirritációkat okozhat.)

Edward Kennedy szenátor 1997. szeptember 5-én - az akkor hivatalban lévő amerikai elnöknek, Bill Clintonnak írta a következőt: "...már 10 éve tudjuk, hogy kozmetikumaink minden harmadik alkotóeleme mérgező, mégsem tettünk eddig semmit ..." Azóta 15 év telt el, de jelentős változásról nem lehet beszámolni.

A tisztaság félegészség”, szokták mondani. Mai világunkban azonban, amikor szintetikus szerek garmadáját használják az emberek a fürdőszobában, az „egészség” fogalma messzire kerül a tisztaságtól. A színes, mesterségesen illatosított, gazdagon habzó szappanok, tusfürdők és samponok használatáért hosszú távon nagy árat fizet az ember. Ez az ár nem más, mint az egészsége. Sajnos szembesülnünk kell azzal, hogy a mindennapi tisztálkodásunk és szépítkezésünk inkább önmérgezés, ha nem figyelünk oda és nem választunk tudatosan növényi, természetes készítményeket. A kőolaj és egyéb káros származékok mellett a szappanokban és tusfürdőkben nagy mennyiségben találunk olyan anyagokat, amelyeket mosószerekhez, zsíroldókhoz, wc-tisztítókhoz szoktak keverni. Ahhoz, hogy egy kozmetikum habos legyen, habképző tenzidet vagy más néven mosó aktív anyagot kell tartalmaznia. Ezek erős zsíroldó tulajdonsággal rendelkeznek, ezzel azonban  leoldják a testen található bőrfelszíni emulziót. A szappanokban, tusfürdőkben, samponokban leggyakrabban alkalmazott szulfátoknak a bőrre és az egészségre gyakorolt hatását tekintve négy veszélyes képviselője van, amelyet megtalálhatunk a legtöbb tisztító termékben:

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)

Ammonium Laueth Sulfate (ALES)

Az SLS egy olyan mérgező és veszélyes vegyület, amely az ÁNTSz-nél nyilvántartott veszélyességi biztonsági adatlappal is rendelkezik. Az SLES az SLS alkoholos változata. Ez némileg enyhébb hatású, viszont kísérletek szerint rákkeltő nitrózaminokat képezhet a szervezetben. Bőrizgató, nyálkahártya károsító, mérgező hatásukon kívül, a szervezet első számú védelmi vonalát - a bőrfelszíni emulziót –is leoldják a bőrről. Sok esetben írható az SLS számlájára a bőr korai öregedése, az ekcémás elváltozások, vagy a fürdés utáni jól ismert száraz, húzódó bőr érzés. A mesterséges illatanyagok kapcsán végzett mérések szerint, azok tüdő és agykárosító hatással bírnak hosszú távon. Szerencsére azonban kaphatóak természetes, növényi alapanyagokat tartalmazó szappanok és tusfürdők, amelyek kíméletes gyártási folyamaton esnek át, és bőrbarát tenzidekkel végzik tisztító hatásukat. A Biorganik cég és munkatársai elkötelezték magukat az egészség és természetesség mellett, ezért csak olyan gyártók készítményeit importálják, melyek ennek az elvnek maradéktalanul megfelelnek. A kozmetikai termékek piacán így esett választásuk a Sodasan cégre. A Sodasan bio növényi szappanok különböző növényi olajokból készülnek, mint amilyen a pálmamagolaj, a pálmaolaj, olívaolaj vagy a napraforgóolaj. A nyers szappanokat különböző illóolajokkal, karitévajjal, szárított növényekkel dúsítják. Színezésük növényi festékanyagokkal történik. A Sodasan bio szappanok mentesek mindenféle mesterséges színezőanyagtól, illatanyagtól és tartósítószertől, állati zsiradéktól. Sodasan bio növényi szappanok a következő változatban kaphatóak: natúr, citromfű, fahéj-narancs, hársfa, levendula, mandula, vadrózsa, vanília

Folyékony szappan változatai, melyek kézmosáshoz és tusoláshoz egyaránt alkalmazhatóak: natúr, barack-olíva, citrom-olíva, levendula-olíva, rózsa-olíva, sensitive. A termékek megvásárolhatóak a biorganik online webáruházban a biorganik.hu oldalon keresztül.

 

Takáts Kriszta