vasárnap, 25 február 2018

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

Viszonteladói kapcsolat

 

 

Fókuszban a babák - Sodasan Szenzitív

 

 Amikor egy családba kisbaba érkezik, a szülők legjobb tudásuk szerint próbálnak mindent megadni neki. Körültekintően választanak kis ruhákat, kozmetikumokat, bébiételeket és játékokat. Számtalan cég, jól hangzó és mára már nagy nevű márka termékei közül válogatnak, ezzel azonban sokszor öntudatlanul sétálnak a profitorientált cégek reklám-csapdájába.

Ki gondolná, hogy az egyik legnagyobb bébitermékeket gyártó cég kőolaj származékokat használ termékeiben és agresszív habzó tenzidekkel kevert fürdetőkkel teszik tönkre a babák érzékeny bőrét már a legelső évek alatt. A kőolaj származékok akadályozzák a bőr számos természetes élettani folyamatát, és kisbabáknál nem engedik kifejlődni a bőr természetes védelmét ellátó bőrfelszíni emulziót.

Nem szabad bedőlni a „sensitiv” és „baby” feliratú termékeknek sem, ez sem jelenti azt minden esetben, hogy ne tartalmaznának káros anyagokat a kicsikre nézve. El tudjuk képzelni milyen hatással lehet az Ő bőrükre és szervezetükre az, ami még egy felnőttnek is káros? Egy francia klinikai onkológus, Dominique Belpomme arról számolt be, hogy a legújabb tanulmányok szerint a betegségek akár 25 %-a is összefüggésben lehet a vegyi szennyezéssel! Többek között a rák kialakulását, az asztmát, leukémiát is ide sorolta a professzor, megemlítve a születési és fejlődési rendellenességeket is. Mára már létezik többszörös kémiai túlérzékenység is, ami alatt egy olyan tünetegyüttest értünk, amelyet környezeti mérgek váltanak ki az emberben.

A nők és a babák veszélyeztetettebbek, mint a férfiak. Ennek okai biológiai és társadalmi jellegűek. Mivel a takarítási, mosási feladatok javarészt a nőkre hárulnak, így ők többször vannak kitéve annak, hogy belélegezzék a vegyi anyagok gőzét és bőrön át is többször érintkeznek ilyen káros anyagokkal. A nőknek több zsírszövetük van, mint a férfiaknak, abban több vegyi anyag tud felhalmozódni, tárolódni. A várandósság és a változókor alatt pedig szervezetük sokkal sérülékenyebb.

A magzati korban lévő szervezet mondhatni semmilyen szinten nem képes még ellenállni, de az anya szervezete védelmet jelent. Bizonyos káros anyagok azonban átjutnak a méhlepényen is, így a várandós anyák felelőssége még nagyobb. Kikerülve a biztonságot adó anyaméhből, a fejlődésben lévő gyermekek szerveit még jobban megterhelik a vegyi anyagok származékai, hiszen az ő méregtelenítő szerveik még nincsenek úgy kifejlődve, mint egy felnőtté.


A kisbabák a földön csúszva, a gyermekek a földön játszva sokkal többet érintkeznek pl. azzal a bevonattal, amit a felmosószerek képeznek a padlón. Míg a természetben megtalálható koszra, akár az erdő talajának kórokozóival szemben, évezredek álltak rendelkezésre,  hogy szervezetünkben természetes immunitás alakuljon ki, a modern ipar vegyi anyagai, csak pár évtizede jelentek meg, azokra testünk nincs felkészülve. Ezért lehet, hogy a fertőtlenítés és higiénia zászlaja alatt használt anyagok sokkal károsabbak, mintha pl. a gyermek egy mosatlan bio almát megeszik. A gyermekek a kezüket is többször emelik a szájukhoz, így a kemikáliák a nyálkahártyájukra kerülhetnek, ahonnan egyenes az út a véráramba. Testtömegükhöz képest nagyobb mennyiségű levegőt is lélegeznek be, így arányosan több káros anyagot visznek be szervezetükbe.

Nem mindegy hát, hogy milyen tisztítószereket használunk otthonunkban és az is fontos, hogy ruhájukat milyen mosószerrel mossuk. A ruhán vízzel való öblítés után is találunk mosószer maradványokat. Az öblítők illata is hetekig érződik még a kimosott ruhán. Ez bizony úgy lehetséges, hogy ezek az agresszív részecskék a ruhán maradnak, amivel érintkezik a bőrük nap, mint nap.

A mosószerek esetén érdemes egy különösen káros összetevőre felhívni a figyelmet. Ez a fenol, ami  a mosószerek fő alkotóeleme. Olyannyira mérgező, hogy a hiper érzékeny emberek már kisebb adagoktól is komoly mellékhatásokat tapasztalhatnak. A fenolhoz kötötték a következő betegségek lehetséges kialakulását: vérkeringési problémák, szív betegségek, légzőszervi problémák, máj, vese és szem károsodása.

Emellett ne felejtsük el, hogy a szintetikus illatanyagok agy és tüdő károsodást okozhatnak, ezekből viszont jókora adagot találunk az illatosított mosószerekben és öblítőkben. Szerencsére találunk olyan bio és öko termékeket, amivel sem a környezetünknek, sem magunknak és gyermekeinknek nem ártunk. Ilyen termékeket kínál a Sodasan, akik külön figyelmet fordítanak a legkisebbekre is.

A Sodasan BIO folyékony mosószer, babák részére nem tartalmaz mérgező vegyi anyagokat, mesterséges illatanyagokat. Kifejezetten az érzékeny, baba bőr számára fejlesztették ki. A tisztító hatását növényi összetevőknek köszönheti, melyek ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak.

írta: Takáts Kriszta, Kőhegyi Attila